Mitől függnek az ingatlanok árai?

Budapest nem csak fővárosként játszik nagy szerepet, de a lakás- és ingatlanpiac fő színtere is. A lakásárak nagyon változóak, hisz nem mindegy, hogy Budapest mely kerületében található az ingatlan, és függ annak állapotától is. Csökkenthet vagy növelhet az ingatlan értékén az is, hogy milyen a közlekedés azon a városrészen, van-e mellette forgalmasabb út, és mennyire csendes környezetben található.
19446940_sBudapesten nem csak vásárolni lehet ingatlant, hanem bérelni is. Mielőtt vásárolnánk (esetleg bérelnénk), érdemes szétnézni az ingatlantajolo.hu weboldalon, ahol rengeteg ingatlan fényképes hirdetését találhatjuk meg. Segítenek az olyan kérdésekben is, hogy mire figyeljünk oda a szerződéskötésnél, és milyen apró részletekre terjedjen ki a figyelmünk ingatlanvásárlásnál. Tapasztalatlan vásárlóknak ez nagy segítség lehet.

Árak tekintetében nem lehet sem alsó, sem felső határt megszabni, hisz találhatunk ingatlant már 2 millió forintért is, míg a felső határ a csillagos ég. Persze a belvárosban egy kisebb lakás is érhet többet, mint egy peremnegyedben egy tágas lakás. Az árba beleszámítják nemcsak a fekvést, hanem a panorámát is. Két ugyanolyan lakás között is nagy lehet a különbség árban, ha az egyikből a Budai Várra lehet rálátni, míg a másikból csak egy tűzfalat láthatunk. Ezek a különbségek akár milliókban is megmutatkozhatnak.

Vásárlás előtt jobb, ha körülnézünk az ingatlanpiacon, hisz megvan rá az esély, hogy akár ugyanolyan ingatlan kapható jóval kevesebbért, pár utcányira távolabb. Ez nem elhanyagolható szempont lakásvásárlás esetén.

Fontos az olyan alapvető dolgokra is odafigyelni, mint hogy a megvásárolni kívánt ingatlan milyen energiatakarékossági kategóriába sorolható. Azért fontos ez, mert a vásárlás után sem mindegy, hogy mennyit kell költenünk lakásunk fenntartására.
Akár vásárolni szeretnénk, akár eladni, mindig érdemes előtte tájékozódni, hisz egyik esetben sem szeretnénk, ha becsapnának. Amennyiben nem kérjük ingatlaniroda segítségét, nekünk kell odafigyelnünk az apró, jelentéktelennek tűnő dolgokra is.

Kapcsolódó bejegyzések:

  1. Biztonságban a fűtési időszakban is!

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. A bejegyzés végére ugorhat, és megírhatja hozzászólását. Visszajelzés jelenleg nem engedélyezett.

Vélemény, hozzászólás?

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.