Az otthoni duguláselhárítás nem lehetetlen

Sok bosszúságot okozhatnak a konyhai és fürdőszobai dugulások, amelyek akár használhatatlanná tehetik az adott helyiséget. Ilyen esetben azonnali megoldásra van szükség, szerencsére mindannyiunk konyhaponcán ott sorakoznak a házi duguláselhárításhoz szükséges alapanyagok.

De mielőtt rátérnénk, milyen otthoni praktikákat vethetünk be a dugulások megszüntetése ellen, fontos elmondani, hogy megelőzéssel jobban járunk, mint a probléma elhárításával. A lefolyók dugulásának megelőzése érdekében két jótanácsot érdemes megfogadnunk. Minden lefolyó esetében használjunk gyümölcs- vagy hajszűrőt, ami csökkenti a csövekbe jutó szilárd szennyeződések mennyiségét. A másik jótanács, amit érdemes megfogadnunk: havi rendszerességgel végezzünk forróvizes öblítést. Noha a forró víz természetes oldószer, rendes használat esetén a lefolyóba rendszerint langyos vagy hideg víz kerül, ami kedvez a különböző szennyeződések megtapadásának. Nincs szükség másra, csupán egy vízforralóra, a tartalmát zúdítsuk a lefolyóba.

A forró víz abban az esetben is jó szolgálatot tesz, ha már dugulás alakul ki. Sajnos nem lehetünk biztosak benne, hogy ezzel a megoldással célt érünk, néha hatásosabb módszerre van szükség. Amennyiben a dugulás szinte teljes elzáródást okoz, használjunk szódabikarbónát és ecetet. Mindkét szer megtalálható minden háztartási- és élelmiszerboltban. Elsőként szórjunk legalább 3-4 evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba, majd 2-3 deciliter ecettel öblítsük le. Az így keletkező folyékony elegy természetes oldószert hoz létre, ami képes megszüntetni a dugulást, illetve megtisztítani a lefolyócső belső falát. Hagyjuk a szert hatni legalább 20 percig, majd végezzünk forróvizes öblítést.

Ha nem jártunk sikerrel, tegyünk használjuk a bórax nevű szert. Sok üzletben találkozhatunk ezzel az univerzális készítménnyel. Noha hajlamosak vagyunk háztartási vegyszerként tekinteni rá, a bórax tulajdonképpen nátrium-tetraborát, ami a bórsav nátriummal alkotott sója. Mivel élelmiszerekben adalékként is hasznosítják, ezért biztonságosnak tekinthetjük, ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a bórax név alatt elsősorban a nátrium-tetraborát dekahidrátot értik, illetve emellett használják a többi hidrát és anhidrát változatra is. A lefolyótisztítóként forgalmazott bórax nem alkalmas élelmiszeradalékként, de tisztítószerként biztonságosan használható. Egy tölcsér segítségével juttassunk nagyjából két deciliter bóraxot a lefolyóba, majd 15-20 elteltével forró vízzel öblítsük le.

Sajnos előfordulnak esetek, amikor csak az agresszív lefolyótisztítók vezetnek eredményre. Ne feledkezzünk meg róla, hogy ezek használata odafigyelést igényel, minden esetben tartsuk be a használati utasításban szereplő ajánlásokat! Nagyon fontos tudni ezekkel kapcsolatban azt is, hogy a különböző készítmények vegyületei egymással keveredve veszélyes gázokat hozhatnak létre, ezért soha ne elegyítsük őket egymással; egyszerre csak egy szert használjunk!

Kapcsolódó bejegyzések:

  1. Biztonságban a fűtési időszakban is!

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. A hozzászólás és a visszajelzés jelenleg nem engedélyezett.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.